MARKO PRUNK IMA V ITALIJI ŽE ŠESTO MESNICO
15.03.2016 finance.si
S 124 zaposlenimi v treh podjetjih letos načrtuje 25 milijonov evrov prihodkov, kar je za petino več kot lani avtor PETRA ŠUBIC Marko Prunk, ki ima v Italiji že šest mesnic, pri nas pa deset mesnic in tri trgovine, bo danes dobil priznanje za gospodarstvenika Primorske. »Prodajo slovenskega mesa bi rad z lanskih 21 letos povečal na 25 milijonov evrov in našel nove prostore za hladilnico, razsekovalnico in pakirnico mesa,« pravi podjeten mesar Marko Prunk s Krasa. Je eden od letošnjih gospodarstvenikov Primorske po izboru Radia Koper, Televizije Koper-Capodistria in Primorskih novic. Slovensko meso gre v Italiji za med Pred 30 leti je v družinski mesnici v Lokvah začel delati kot poslovodja. Zdaj v Postojnskih mesninah in Mesariji Prunk zaposluje sto ljudi. Še 24 ljudi ima v podjetju Prunk Carne v Italiji. Tam je leta 2012 prvo mesnico odprl v Trstu. »Pred 14 dnevi smo blizu Vidma odprli novo franšizno mesnico, ki je naša šesta v Italiji,« nakaže, da pri sosedih še računa na rast prodaje. »Italijani častijo slovensko meso, zanj dosežem za četrtino višjo ceno kot v Sloveniji,« dodaja. Iščejo večje prostore Za proizvodnjo v Sloveniji potrebujejo večje prostore, kamor bi preselili vse razen klavnice, ki bo ostala v Postojni. V obrtni coni Risnik v Divači so se potegovali za nakup zemljišča iz stečaja Primorja, v igri pa imajo še tri lokacije. Vsak dan se peljejo v svojo razsekovalnico na Ptuj po svinjsko meso, Prašiče odkupujejo od zadrug iz Lenarta, Gornje Radgone in Slovenske Bistrice ter od kmetov z Dravskega polja, na zakol pa jih vozijo v zadrugo Rače. V svoji klavnici v Postojni koljejo govedo, konje in drobnico slovenskega porekla, ki jih odkupujejo od kmetov in zadrug s Koroške, iz Laškega ... Predelavo svežega mesa in zorilnico imajo v Lokvah. S svežimi mesom izključno slovenskega porekla ustvarijo večino prihodkov. Skupaj z mesninami ga prodajajo trgovskim verigam Spar in Tuš, v svojih desetih mesnicah in treh trgovinah, ki so v Goriških Brdih, Izoli in Lokvah. »Načrtujem še nekaj novih trgovin,« napoveduje. Hkrati v Slovenijo uvaža mortadelo iz Verone. V šole in vrtce najlaže prodrejo z ekomesom Prek javnih naročil z mesom oskrbujejo tudi 150 šol, vrtcev, bolnišnic in domov za starejše iz Ljubljane, Notranjske, Primorske in Goriške. »Cena je še vedno glavna, ne kakovost,« opaža Prunk. V šole in vrtce lažje prodrejo z ekološkim mesom, saj morajo javni zavodi kupiti desetino hrane iz ekološke pridelave. »Ko se bomo preselili v večje prostore, bomo pridobili še en certifikat, da bomo na razpisih dobili dodatne točke in morda prišli do novih naročil,« dodaja. Z javnimi razpisi je toliko dela s papirji, da se samo s tem ukvarja ena sodelavka. Težko pridejo do dobrega mesarja Največ problemov pa je s kadri. »Doma težje kot v Italiji najdemo dobre mesarje-prodajalce, ker je naše poklicno izobraževanje slabo. Pogrešam tudi takšne predpise, da bi lažje odpustili slabega delavca in ga nadomestili z boljšim,« še pravi Marko Prunk.